Specialhtels.nl
Hotels waar ik van hou
Heb je vragen? Mail info@specialhotels.nl
Heb je vragen? Mail info@specialhotels.nl

Home > Media > In de ban van Piet Paaltjens

DAGBLAD VAN HET NOORDEN

In de ban van Piet Paaltjens

DAGBLAD VAN HET NOORDEN - ZOMER12 - Zaterdag 11 augustus 2012 -
ERFGOEDLOGIES

Herenhuizen en grachtenpanden, monumentale boerderijen en borgen. Het Noorden is gezegend met heel wat historisch erfgoed. In deze zomerserie portretteren we acht bed & breakfasts die in zulke historische panden zijn ondergebracht. Deze week: de Piet Paaltjenspastorie in Foudgum.

Door Shyra Hueting
Foto’s Anne Marie Kamp

In de ban van Piet Paaltjens

Snikken en grimlachjes. Geen scholier heeft er tegenwoordig nog van gehoord, maar het is het bekendste werk van de dichtende dominee Francois Haverschmidt, alias Piet Paaltjens. Van 1859 tot 1862 leefde hij in Foudgum, in de pastorie waarin Yfke Blom nu haar Bed en Brochje heeft. Je moet niet al te groot zijn. De oude balken in de entree van de pastorie op de terp zijn zo laag, dat de hedendaagse mens met zijn lange gestalte er al snel zijn hoofd stoot. Voor Piet Paaltjens-adepten moet dit zo’n beetje het heiligste der heiligen zijn. Niet omdat op een tafeltje bovenop een stapel boeken de ’grimlachjes’ hen al tegemoet stralen, maar omdat dit de plek is waar de dominee zijn werkkamer had.

Volgens ingewijden moet de arme man in dit vertrekje hebben gewoond, want de rest van de pastorie was in de winter zo stervenskoud en in de zomer zo smoorheet, dat hij er niet kon wezen. Zelfs niet nadat hij alle hoeken en gaten gedicht bleek te hebben met lappen en kranten. Alleen massa’s muizen die er hun intrek hadden genomen beleefden er wellicht plezier aan.

De tijd van oncomfortabel wonen is voorbij. Sinds Yfke Blom en Henk Olivier de eigenaren zijn van dit pand op het hoogste deel van de terp, is er behoorlijk verbouwd. Mooi is dat gerieflijkheid gepaard gaat aan historisch besef. Alles is in oude luister hersteld. Zo liggen er prachtige originele plavuizen en zijn op de wanden oude kleuren gebruikt. "Het was ons beider droom om een oud huis te restaureren en voor de toekomst veilig te stellen. Die kans hebben we gekregen. Henk was makelaar en had dit pand in de verkoop. Als jochie kwam hij er wel eens, en was toen ook al gek op dat huis. Hij wilde er wel wonen, maar ik niet. Het was een bouwval. Toch zag ik dat het ooit wel goed kon komen, dus hebben we de pastorie toch gekocht", vertelt Yfke in de knusse romantische woonkeuken. Vandaar heb je een prachtig uitzicht op de terp tuin en het eeuwenoude kerkje verderop, dat gemoedelijk op de pastorie neerkijkt. Uiteraard staat er een monument voor de dominee Piet Paaltjens: een groot opengeslagen boek van staal, met daarin dichtregels gegraveerd.

De keuken was ooit de schuur, maar dat is nauwelijks nog voor te stellen. "Er lag hier alleen blubber. Het eerste jaar hebben we veel in de grond gegraven op zoek naar oude scherven. Veel is naar het Fries Museum gegaan, maar we hebben nog wat scherven en een vuistbijl."

Na hard werken en ook tegenslag is de pastorie nu een plaatje. Zowel van binnen als van buiten ziet hij er uit alsof hij de ruige Friese stormen wel weer eeuwen kan doorstaan. Het moet vooral in de winter genoeglijk zijn om in een van de vertrekken bij de potkachel te zitten, terwijl de sneeuw het landschap rondom wit kleurt.

Zo kun je plaatsnemen in de literaire kamer: de kamer met een boekenkast, waarin van alles van en over Piet Paaltjens is te lezen. In het verlengde is de woonkamer, die door de dichtende dominee moet zijn gebouwd. De man had nooit kunnen vermoeden dat alles met een simpele handbeweging te verwarmen zou zijn, en dat er een etage zou komen met gastenkamers die zelfs een badkamer hebben.

Er is een Piet Paaltjenskamer en een Poëziekamer. Beiden ademen nostalgie en zijn tot in de puntjes verzorgd.

Toen de verbouwing was afgerond, wilden Yfke en Henk het pand niet voor hen alleen houden. Ook omdat ze ontdekten dat velen in de ban zijn van Paaltjens en als pelgrim naar Foudgum trekken, besloten ze een Bed & Breakfast te beginnen. Ze ontvangen de gasten in de geliefde woonkeuken met een mooi gedekte tafel, oude serviezen en zelfgebakken lekkers.

Yfke, die het interieurvak van huis uit heeft meegekregen, leeft zich uit op de inrichting. Zo maakt ze sierlijke boeketten van zijdebloemen, die amper van echt te onderscheiden zijn. Ook dekt ze mooie tafels met de vele serviezen die ze heeft verzameld.

De huidige bewoners van de pastorie zijn trots op hun werk. Yfke laat foto’s zien van hoe erbarmelijk de pastorie er aan toe was toen ze het kochten. "Denk niet dat het gemakkelijk was. Het was hard werken om het vol te houden. We hebben een strijd geleverd. Het is niet vanzelf gekomen. Ik heb wel eens het idee dat het onze roeping was om hier iets van te maken. Misschien is er een bedoeling mee. Iets komt niet zomaar op je pad."

Eigenaren: Yfke Blom en Henk Olivier
Adres: Piet Paaltjenspad 3, Foudgum
Pand: Verbouwde pastorie, gebouwd in 1723. Is aangesloten bij Special Hotels, een organisatie die zich richt op logeren op bijzondere en kleinschalige hotels en B&B’s in de Benelux (www.specialhotels.nl).
Aantal gastenkamers: 2
Prijs: vanaf 85 euro per nacht voor 2 personen, inclusief verwenontbijt.
Bijzonder: Pastorie-arrangement: slapen in de pastorie en ontspannen in het kleinschalige, luxe Wellness Instituut Lucia in Minnertsga, waar de mens wordt gezien als een parel van God. Met onder meer Turkse hammam (www.wellnessinstituutlucia.nl). Verder: gastvrouw verzorgt in de pastorie high tea (op afspraak) en geeft workshops zijdebloemschik-kingen aan de keukentafel.
Tips voor uitstapjes: Varen door de grachten van Dokkum in een sloep, koetsrit met Friese paarden in een glaslandauer, dagje Ameland.
Websites: www.pietpaaltjenspastorie.nl;www.specialhotels.nl