Specialhtels.nl
Hotels waar ik van hou
Heb je vragen? Mail info@specialhotels.nl
Heb je vragen? Mail info@specialhotels.nl

Home > Media > Weekendje weg Antwerpen

Rekels

Weekendje weg Antwerpen

Na twee jaar Rekels werd het wel eens tijd om onze vleugels uit te slaan en een weekendje naar het buitenland te gaan. Zonder kinderen of course! En dan niet uren en uren in de auto, want dat is tenslotte zonde van onze schaarse (kinderloze) tijd. Het werd dus Antwerpen! Vanuit onze woonplaats Den Haag slechts één uur rijden en je bent in down town Antwerpen. Nu past deze terminologie eigenlijk slecht bij deze sgmpathieke stad vol relaxte Vlamingen. Een stad, in tegenstelling tot Brussel waar je niet vaak genoeg naartoe kunt gaan en die rustig in één adem genoemd kan worden met Barcelona, Maastricht, Berlijn en Kopenhagen.

Wij hadden het geluk te overnachten in absoluut het meest charmante hotel van Antwerpen: De Koning van Spanje. Of, zoals het in 1556 heette, ’Coninck van Spaignen’. Nu was het in die tijd geen hotel maar een stadspaleis, dat bewoond werd door zeer voorname families. Onder meer Anna Coos, weduwe van de beroemde drukker Balthasar Moretus, woonde er vanaf 1688. Na de dood van haar man leidde ze een tijd lang de Plantijnse drukkerij, vandaag de dag het bekende museum Plantin-Moretus, dat je ook in Antwerpen kunt bezoeken.
Dit hotel is uniek! Z’n ligging z’n historie en z’n charme

Na wat zoeken vonden we, verstopt in een klein straatje (de Korte Nieuwstraat) een fraai poorthuisje. Niets geen groot bord met daarop ’Koning van Spanje’, maar, alsof het een privéwoning betreft, een klein bescheiden bordje aan de muur. Tja, zo’n leuk hotel heeft ook geen schreeuwende neonverlichting nodig om gasten te trekken. Toen de metershoge deur voor ons werd geopend waanden we ons in een andere wereld. Een smal steegje vol met bloemen leidde ons naar weer een andere deur. Al snel bleek dit stadspaleis te bestaan uit zes aaneengeschakelde middeleeuwse huizen. Zo creëerden de rijken vroeger hun eigen paleisje. De huizen zijn zo gesitueerd dat ze deels gegroepeerd zijn aan beide zijden van het steegje en deels gelegen zijn rondom een binnentuin. In 1556 wordt het geheel voor het eerst in archieven vermeld met de naam ’Coninck van Spaignen, naar Philips II, die sinds 1556 koning van Spanje (en de Nederlanden) was geworden.
in het hotel werden we rondgeleid door de eigenaar. Een vriendelijke man die samen met zijn vrouw in één van deze zes huisjes woont. Het hotel heeft slechts een paar kamers en iedere kamer is even uniek en authentiek ingericht. Maar wel met de luxe van een jacuzzi en super-de-luxe massagedouche/Turks stoombad. Onze kamer had bovendien uitzicht op de binnentuin, waar je met mooi weer ook kunt ontbijten en ’s avonds een drankje kan drinken.

Meer in het centrum konden we niet zitten. Bij het verlaten van de poort (we kregen een joekel van een sleutel mee om er ’s avonds weer in te kunnen) loop je zo op de grote Onze-Lieve-Vrouwekathedraal af. Een gigantisch ding, waarvan de bouw at in 1352 begon. Rondom de kathedraal vind je honderden leuke barretjes en restaurants, de Grote Markt en ook de Schelde Is maar 200 meter lopen. Feitelijk heeft Antwerpen alles: geweldige horeca, leuke mensen, heel veel historie, een mooi oud centrum en voor de vrouwen: heel veel leuke winkels (sorry mannen... tip: zorg dat je ballast bent door ongeïnspireerd mee te lopen, om daarna aan te bieden dat je je wel vermaakt op een terrasje). Eenmaal terug in het hotel hebben we heerlijk geslapen in het fantastische bed. De binnentuin en het steegje ademen zoveel rust, dat je je op het platteland waant. Voor het ontbijt hebben ze een gezellige kamer ingericht en de man des huizes maakt gewoon waar je op dat moment zin in hebt. Geen poespas of lopend buffet, maar net alsof je thuis bent Dit hotel is uniek. Z’n ligging, z’n historie en z’n charme. Het is echter wel raadzaam op tijd te reserveren, zeker als je in het weekend gaat. Want zo gaat het met echt leuke en goede plekjes: die zijn altijd vol!